Cursus Medical Taping Concept MTC (basis)

12-02-2020
18:00 - 22:00
4 dagen
HBO
Wilma Waters
max. 16
€ 345,00
€ 50,00

Medical Taping Concept 

In deze basis cursus raak je vertrouwd met de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van het tapemateriaal. Tevens komen diverse casussen aan bod. Deze casussen zijn voor alle doelgroepen herkenbaar en gebaseerd op veel voorkomende klachten en blessures uit de praktijk .

Wanneer helpt Medical Taping?

Medical Taping ConceptSpieren die niet goed functioneren kunnen een scala aan klachten en aandoeningen veroorzaken. Diverse tapetechnieken kunnen de spieren op de juiste wijze ondersteunen. Tijdens de cursus Medical Taping Concept Basis leer je de tape op de juiste wijze toe te passen. Je behandelt de spieren die niet goed functioneren, om het lichaamseigen herstelproces te activeren.

Na het volgen van deze cursus heb je een goede basis om het Medical Taping Concept direct in de praktijk toe te passen.

Deze cursus is geschikt voor

 • Sportmasseurs of Massagetherapeuten
 • Gipsverbandmeesters
 • Somatherapeuten

De cursus beslaat vier avonden, waardoor we de kans hebben om uiteenlopende inhoud te behandelen. We behandelen de werking van de technieken en de verschillende combinatiemogelijkheden.

Tijdens deze cursus behandelen we de volgende onderwerpen:

 • Inleiding
 • Geschiedenis, materiaalkennis
 • Inleiding orthopedisch tapen
 • Musculaire techniek
 • Ligamentaire techniek
 • Vragen en antwoorden

Speciale technieken:

 • Pijnbeïnvloeding
 • Beïnvloeding van de eindstand
 • Hematomen en littekens

Behandelvoorbeelden o.a.:

 • Spierruptuur
 • Tenniselleboog
 • Enkeldistorsie
 • Shin Splint
 • Evaluatie

Na afronding van de cursus ontvang je van ons het officiële Medical Taping Concept Certificaat vanuit Fysiotape. Bovendien heb je met het afronden van deze cursus toegang tot de vervolgcursussen en specialisaties die er zijn welke bij ons allemaal gegeven worden door docent vanuit Fysiotape, Wilma Waters.

Duur Medical Taping Concept Basis
Vier avonden: een lesavond duurt van 18:00u tot 22:00u.

Data voor de cursus
De cursus vindt plaats op:
12 en 19 februari en 4 en 11 maart 2020

Vereiste vooropleiding:
Sportmasseur of Wellness Pro of een vergelijkbare opleiding in massage aangevuld met Anatomie en Fysiologie. Of afgeronde opleiding tot Gipsverbandmeester of Somatherapeut.

Voor de cursus Medical Taping Concept Basis krijg je

12 punten bij NGS 

14 punten bij VGN

Kosten van de cursus
De kosten bedragen €345,-

Inbegrepen bij cursus Medical Taping Basis

 • Syllabus
 • Benodigd lesmateriaal
 • Officieel MTC certificaat
 • Koffie & thee + lunch

Zelf meenemen
Hoeslaken

Tip: Trek gemakkelijk zittende kleding aan.

Betalingswijze
Je inschrijving is definitief na ontvangst van de aanbetaling (€50). Het resterende bedrag dient binnen twee weken na ontvangst van de factuur betaald te zijn. We sturen je die factuur 7 weken voor aanvang van de cursus toe.

MTCBij Medical Taping Concept wordt gebruik gemaakt van de rekbaarheid van de tape ten opzichte van de rekbaarheid van de huid. De huid van het te behandelen gebied wordt gerekt door spieren en gewrichten in gerekte positie te brengen, de tape wordt vervolgens zonder rek op de huid neergelegd. Bij terugkeer naar de uitgangspositie, zorgt de elasticiteit van de tape ervoor dat de huid iets wordt opgetild. Er ontstaat zo wat meer ruimte in de oppervlakkige huid.

Juist in de bovenste laag van de huid zijn tal van structuren te vinden, zoals haarvaatjes van de bloedcirculatie, de kleine beginvaatjes van het lymfestelsel en een variëteit aan verschillende zenuwuiteinden. Ieder zenuwuiteinde geeft een eigen prikkel door, waardoor de mens bijvoorbeeld temperatuur of druk kan voelen. Maar er zijn ook zenuwuiteinden die reflexen in gang kunnen zetten. Door gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen al die structuren worden beïnvloedt, zodat er diverse effecten bereikt kunnen worden. Eén van de belangrijkste effecten is pijndemping door drukvermindering en circulatieverbetering.

MTCAls weefsel beschadigt raakt door bijvoorbeeld overbelasting of een ongeluk, ontstaat op de plaats van de schade een steriele ontstekingsreactie. Die ontstekingsreactie veroorzaakt een lokale zwelling, waardoor de druk op de plaats van het letsel toeneemt. Door deze drukverhoging wordt de bloedcirculatie verstoord en de lymfe afvoer belemmerd, zodat de afvalstoffen niet meer goed afgevoerd kunnen worden. De afvalstoffen zorgen voor een prikkeling van de pijnzenuwen, waardoor de mens pijn ervaart.

De liftende werking van de tape geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfe afvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnzenuwen neemt af, de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Automatisch maakt dat een meer natuurlijk bewegingspatroon mogelijk, wat bevorderend is voor weefselherstel.

De bekende stugge sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden te beperken. Bij het aanleggen van sporttape ontstaat een aanzienlijke drukverhoging, waardoor de bloedcirculatie en de lymfe afvoer beperkt worden. De afname van circulatie heeft een vertragende werking op het herstel. Langdurige partiële of totale immobilisering van spieren of gewrichten veroorzaakt bovendien bewegingsbeperkingen, waardoor behandeling nodig is om te revalideren van het herstel.

Binnen het Medical Taping Concept wordt het natuurlijke bewegingspatroon ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd.

Anders gezegd, de tape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen.

Voor de MTC cursussen zijn wij een samenwerking aangegaan met Fysiotape. Ze waren de eerste die MTC in Europa brachten en zijn de producent van CureTape (meest gebruikte kinesiotape) sinds 2003.

12-02-2020 t/m 11-03-2020
18:00 - 22:00
4 dagen
HBO
Wilma Waters
16
€ 345,00
€ 50,00
nee

Inschrijven voor de Cursus Medical Taping Concept MTC (basis)?

Je kunt de aanbetaling direct via iDeal doen. Liever een overboeking doen? Dat kan binnen 9 dagen vanaf jouw betaalrekening. We sturen je na ontvangst van de betaling een bevestigingsmail van jouw reservering.

Let op: reserveer je een plaats voor een cursus die binnen 4 weken start? Er is dan onvoldoende tijd om een aanbetaling te doen, we vragen je het volledige bedrag voor de  Cursus Medical Taping Concept MTC (basis) over te maken.

Je kunt het onderstaande formulier gebruiken om je aan te melden. Daarna kun je de aanbetaling per iDeal of bankoverschrijving voldoen.

Aanmelden

Al eerder geregistreerd? Klik hier om in te loggen.
12-02-2020 - Avond
Beschikbare betaalmethodes worden geladen zodra de startdatum gekozen is.
Sepia Opleidingen | Kvk-nummer: 72075988 | BTW-nummer: